Fem nominerade till Årets nyföretagarkommun 2013

130924 nyforetagande

 

Nyföretagandet i landet ligger på en fortsatt hög nivå jämfört med tidigare år på 2000-talet. Allra bäst är utvecklingen i fem starka kommuner. Nu tävlar de om prestigepriset ”Årets nyföretagarkommun” med 100.000 kronor till vinnaren.

Tävlingen ”Årets nyföretagarkommun” arrangeras av Visma Spcs i samarbete med NyföretagarCentrum. I år blir det nionde gången som priset delas ut.

– Det ser visserligen ut som att 2013 blir ett något svagare år än de båda föregående när det gäller nyföretagande. Trots det är vi inne i en historiskt stark period. Många goda krafter runt om i landet hjälper till att stimulera fler att våga ta steget att bli företagare. Det är sådana initiativ som vi vill uppmärksamma med det här priset, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, som är landets största leverantör av ekonomiprogram till småföretagare.

En jury utser vinnaren
Nomineringarna bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under perioden 1 januari 2012 till 30 juni 2013, alltså 18 månader. De nominerade kommunerna får sedan beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten. En jury bedömer motiveringarna och utser en vinnande kommun.

Den vinnande kommunen får en prissumma på 100.000 kronor från Visma Spcs för att disponera på stipendier till lokala inspiratörer. Syftet är att uppmuntra initiativ och företagsamhet. Juryn består av representanter från NyföretagarCentrum Sverige och Visma Spcs. Priset delas ut på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, fredagen 4 oktober.

De är nominerade
De nominerade kommunerna är Bollnäs, Uppvidinge, Tjörn, Kävlinge och Danderyd.

Tidigare vinnare har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011 samt Sigtuna 2012.

 

Källa: Visma

 

 




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar