Två av tio varslade blir arbetslösa

130111-varsel
En varselvåg har dragit fram över Sverige. Men det finns inget enkelt samband mellan varsel och arbetslöshet.

I praktiken slutar två av tio varsel som rapporteras in till Arbetsförmedlingen i arbetslöshet. Och bland alla inskrivna arbetslösa utgör de som varslats endast en mindre del.

"Varsel är en bra konjunkturindikator. Men antalet motsvarar inte hur många som blir inskrivna hos Arbetsförmedlingen. De flesta som varslas är väl förankrade på arbetsmarknaden. Men bland de varslade som blir arbetslösa är vägen till arbete längre än för övriga arbetslösa. De tenderar att bli kvar som inskrivna hos Arbetsförmedlingen under längre perioder än andra", säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.

Fakta:
• 65.775 personer varslades om uppsägning från januari till och med november 2012. Det kan jämföras med samma period 2011, då 41 614 personer varslades.

• Alla varsel syns inte i statistiken, då arbetsgivare som varslar färre än fem anställda inte behöver rapportera detta.

• Ungefär två av tio varsel som rapporteras till Arbetsförmedlingen resulterar i arbetslöshet.

• Uppsagda utgör mellan 7 och 30 procent av dem som skrivs in hos Arbetsförmedlingen. Men de tenderar att vara arbetslösa under längre perioder än dem som haft ett tidsbegränsat arbete eller har blivit arbetslösa av andra skäl

Källa: Internet