Ny sorts bedragare stjäl orange kuvert

140130-pension

Om det inte redan har kommit så dimper årets orange kuvert snart ner i brevlådan. Nu varnar Folksam för bedragare som stjäl breven och utnyttjar uppgifterna i dem.

– Vi har ju märkt det här i framför allt i storstadsregionerna som Stockholm och även västra Skåne, Malmö, Helsingborg och Göteborg, att den här typen av tjuvar gärna riktar in sig på det orangea kuvertet, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, till Sveriges Radio.

Pensionärer drabbas
En extra utsatt grupp är pensionärer. Detta eftersom deras orange kuvert inte bara innehåller personnummer utan även clearing- och bankkontonummer.

Stölden av de orangefärgade kuverten går till så att tjuvar vittjar brevlådor till exempel i villaområden. Efter det kan bedragarna gå vidare genom att kontrollera kreditvärdighet eller teckna mobilabonnemang i personens namn. Om de sedan också stjäl bekräftelsebrevet kan de nyttja abonnemanget en månad innan första fakturan dyker upp.
Fakturor till mycket höga belopp har förekommit, säger, Erik Arvidsson.

Går att läsa pensionsbeskedet på nätet
– Om du är orolig att ditt orange kuvert ska hamna i orätta händer kan du kontakta Pensionsmyndigheten och begära att ditt orange kuvert inte ska skickas ut fysiskt i fortsättningen. Du kan istället läsa det elektroniskt på webben, säger Privata Affärers pensionsreporter Magnus Gustavsson.

Källa: Visma

Fakta om orange kuvert
Alla som är födda 1938 och senare får ett orange kuvert varje år. Här ser du hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension.
Du kan också se vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i och hur fonderna har utvecklats under året.
Som pensionär får du här reda på hur mycket du får i pension varje månad under året, vilka utbetalningsdagar som gäller och information om dina premiepensionsfonder.
Pensionärer bosatta i Sverige och utlandet är först ut med att få det orange kuvertet i brevlådan, som anländer 16-16 februari.
Därefter putsas kuverten ut, landskap för landskap fram till och med slutet av mars.

Källa: Pensionsmyndigheten

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar