151126-rotavdrag_i_sista_stund.jpg

Fullt ROT-avdrag även efter 1 januari

Trots att årsskiftet närmar sig är det inte för sent att få eller erbjuda ROT-avdrag. Med lite planering går det att få ROT-avdrag på 50 procent även om jobbet görs i januari 2016, tipsar Visma Spcs skatteexpert Jan-Erik W Persson (bilden).

Regeringens förslag, som riksdagen inom kort ska fatta beslut om, är att subventionsgraden för ROT-arbeten den 1 januari sänks från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Men det betyder inte att staten krymper avdraget på en gång.

Visma Spcs skatteexpert har tittat närmare på Skatteverkets regler och kan säkert lugna många som känner sig hetsade av att ROT-avdragets storlek snart minskar. Det gäller bara att göra saker i rätt ordning, så blir allt både lagligt och förmånligt.

Tre viktiga krav
Tre krav gäller för att du de närmaste månaderna ska kunna få ett ROT-avdrag på 50 procent av arbetskostnaden, även om de nuvarande reglerna försämras från nästa år, skriver Jan-Erik W Persson:

* Företaget som gör jobbet måste ha tagit emot betalningen av kundens del av arbetskostnaden för ROT-jobbet före utgången av år 2015.

* ROT-arbetet måste vara utfört innan företaget begär sin utbetalning av ROT-avdraget från Skatteverket.

* Företaget måste begära utbetalning av ROT-avdraget på 50 procent av arbetskostnaden från Skatteverket senast den 31 januari 2016.

Håll rätt på datumen
För att få avdrag med 50 procent är det således ett krav att kunden betalar sin del av arbetskostnaden till utföraren före den 31 december 2015 och då också har utrymme kvar på sitt ROT-konto för 2015. Om Skatteverket ifrågasätter betaldagen är det upp till företaget att bevisa att man har fått betalningen i tid.

För hantverkaren kan det också vara bra att veta ROT-arbeten, som har betalats av kunderna under 2015, måste rapporteras till Skatteverket senast den 31 januari 2016. Annars betalas inga pengar ut av Skatteverket.

Mer information om detta finns på Skatteverkets hemsida.

Läs också Österlen berörs mer av ändrade regler för ROT och RUT.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar