Vi har fortfarande världens högsta marginalskatt

1310128 skattetryck


Sveriges marginalskatt är fortfarande den högsta bland industriländerna, men Finland, Spanien och Slovenien närmar sig allt mer våra svenska nivåer.

Det visar en sammanställning som KPMG gjort. I KPMG:s sammanställning har nio länder höjt skatterna för höginkomsttagare det senaste året medan bara fyra har sänkt.

I Sverige har jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar gjort att skattetrycket på förvärvsarbete minskat under senare år. Men värnskatten placerar ändå Sverige i topp bland OECD-länderna när det gäller marginalskatt.

Anses vara politiskt nödvändiga
– Många länder måste sanera sina statsfinanser i spåren av finanskrisen och då ses skattehöjningar för höginkomsttagare som nödvändiga. Även om höjningarna ofta ger begränsade intäkter till statskassan anses de vara politiskt nödvändiga för att få acceptans för exempelvis bidragssänkningar som drabbar låginkomsttagare hårt, säger Tina Zetterlund, chef för verksamhetsområdet Skatt på KPMG.

– I Tjeckien och vissa andra länder påminner de höjda inkomstskatterna om den svenska värnskatten, som ju infördes som en krisskatt för 20 år sedan, men senare fått permanent karaktär, tillägger Tina Zetterlund.

BIlden: Svenska indirekta skattenivåer (blått) 2012-2013 jämfört med ett europeiskt medelvärde (grönt).


KPMG:s skattejämförelser mellan olika länder och världsdelar »

 

Källa: Visma