Snabb ökning av optimismen i företagen

130327_optimism
Nästan hälften av de mindre företagen i landet räknar med ökad försäljning det kommande halvåret, det visar Vismas affärsbarometer.

– Företagen har fått tillbaka framtidstron till nästan samma nivå som för ett år sedan, alltså innan konjunkturen började svaja. Många företagare spår nu en starkare köpkraft och räknar det kommande halvåret som sin naturliga högsäsong, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, som svarar för undersökningen.

Varannan tror på ökad försäljning
Andelen optimistiska företagare har ökat kraftigt sedan den förra mätningen gjordes i oktober förra året. 45 procent tror på ökad försäljning det kommande halvåret. I höstas var den andelen bara 33 procent. Då de mindre företagen svarar för omkring hälften av näringslivets omsättning är svaren starka och viktiga signaler om en ökad optimism.

Försiktighet med inköpen
Företagen spår dock inte samma ökning av inköp, utan där råder det fortfarande viss försiktighet samt osäkerhet kring konjunkturen. 33 procent uppger att de räknar med ökade inköp de närmaste sex månaderna. I höstas var den inköpsoptimistiska andelen bara 25 procent.

– Orsaken till att företagen inte räknar med en lika stor ökning av inköp som på försäljning är sannolikt den försiktighet som alltid följer med efter mer oroliga tider, säger Henrik Salwén.

Sörmlänningar mest optimistiska
Företagarna i Södermanlands län är mest optimistiska i landet när det gäller förväntningarna både på ökad försäljning och fler inköp. Optimismen är även stor i Västernorrland, Halland och Värmland, medan större försiktighet råder i Blekinge, Kalmar län och Västerbotten.

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar