Arbetssökande ser positivt på framtiden

121020_jobbyte

Den svenska arbetsmarknaden mörknar i takt med att arbetslösheten och antalet varslade stiger. Trots detta har arbetssökande i Sverige en optimistisk syn på arbetsmarknaden.

Det visar en undersökning bland 1586 arbetssökande, genomförd av jobbsajten Stepstone. På den nya arbetsplatsen står utvecklande uppgifter högt på önskelistan, medan arbetsgivarens status och varumärke spelar mindre roll.

Trots dyster statistik och nedstämda prognoser om arbetslösheten i Sverige uppger varannan arbetssökande att de har en positiv syn på arbetsmarknaden inom sitt område just nu. Endast 17 procent ställer sig negativa. Det är framförallt de som är födda på 80- och 90-talet som är positiva. 58.3 respektive 51.5 procent av dessa svarar att de känner sig optimistiska, jämfört med 33.5 procent av 50-talister.

"De som precis kommit in i arbetslivet är oftare positiva och har inte sällan ett större självförtroende än de som jobbat ett tag. Det kan bli det som gör att den här målgruppen vågar ställa krav eller till och med byta jobb trots att arbetsmarknaden faktiskt ser ut som den gör", menar Charlotte Ulvros, marknadschef på StepStone.

När det kommer till val av nytt jobb är utvecklande arbetsuppgifter avgörande för över hälften; medan knappt 1 procent prioriterar arbetsgivarens status och varumärke. Nästan 25 procent av 90-talisterna vill att deras personlighet kommer till sin rätt på det nya jobbet, medan endast 11 procent av dem födda på 60-talet uppger detsamma. För 60-talisterna är det istället viktigt med anställningsvillkor som flexibel arbetstid, lång semester, föräldrapenning och möjlighet till deltid – något endast 3 procent av 90-talisterna prioriterar.

På frågan ”vad skulle du kunna tänka dig att göra för att få ett stimulerande arbete?” svarar över hälften av respondenterna att de i så fall vill utbilda sig. Drygt 30 procent kan också tänka sig att starta eget. Nästan 40 procent – och då främst de om är födda på 80- och 90-talet – svarar också ja på frågan om de kan tänka sig att jobba gratis under en begränsad period.

Vanligaste anledningarna att vilja byta jobb:

• Inte tillräckligt utvecklande arbetsuppgifter 62.0%

• För låg lön 31.9%

• Arbetsorten/jobbigt att pendla 16.3 %

• Bättre anställningsvillkor 14.4%

• Trivs inte med chefen 7.9%

• Trivs inte med kollegorna 2.4%

• Annat: 17.2%   

Fotnot: frågan hade flervalsalternativ, varför procenttalet överstiger 100.

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar