151104-upp_och_ner_pa_osterlen.jpg

Både upp och ner för företagandet på Österlen

Oktober var en skaplig månad för nyföretagandet och sedan årets början kan kommunerna på Österlen tillsammans ståta med ett plus på 17 procent. I landet som helhet är ökningen bara en knapp procent.

Bäst i klassen i området är fortfarande Ystad, där antalet nyregistrerade företag ökat med 41 procent i år. Om det räcker för att ärva titeln Årets nyföretagarkommun i Sverige från förra årets vinnare, Simrishamn, avgörs på fredag den 6 november när årets vinnare koras.

Stabilt nyföretagande
Under perioden januari till och med oktober förra året registrerades 119 nya företag i Ystad. Motsvarande period 2015 blev antalet registreringar 168. Det gör att tappet från 17 till 13 nya företag i oktober i år jämfört med oktober i fjol inte spelar så stor roll. Noteringen för helåret 2014 (142 nya företag) är ändå redan passerad.

Simrishamn fördubblade antalet nyregisteringar under oktober från 3 till 6 och står på drygt 2 procents ökning sedan årsskiftet, från 85 till 87. Tomelilla ligger till skillnad från grannkommunerna på minus sedan årsskiftet med ett sammanlagt tapp på 20 procent. Allt detta enligt siffror från Bolagsverket.

Svag ökning av konkurser
Om företagen blir fler så ökar tyvärr också konkurserna på Österlen något i år. Under perioden januari-oktober förra året gick 30 företag i konkurs jämfört med 32 hittills i år, enligt Upplysningscentralens statistik.

I Ystad har konkurserna ökat från 8 till 12 och i Tomelilla från 3 till 6. Bara Simrishamn har bättre statistik än i fjol – 14 konkurser i år mot 19 fram till och med oktober förra året.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar