Få företagare har koll på pensionen

140313-pension

 

Många småföretagare riskerar att få det onödigt skralt i kassan när det är dags att pensionera sig. Kunskaperna om hur pensionssystemet fungerar är bristande och få företagare sparar till sin pension, visar ny undersökning.

Det är försäkringsbolaget SPP som har låtit drygt 1.000 företagare svara på frågor om sitt pensionssparande.

Bara hälften av dem sparar till sin pension och en majoritet känner inte till hur pensionssystemet fungerar, skriver Svenska Dagbladet som har tagit del av undersökningen.

Hela undersökningen hittar du på länken nedan:
Fortsatt låg kunskap om pension bland småföretagare

OM PYRAMIDEN
Pyramiden ovan symboliserar de olika delarna i pensionssystemet. Hur stora de olika delarna är i just ditt pensionssparande eller om alla delar finns med är individuellt för dig. Privat pensionssparande är till exempel ett frivilligt komplement till den övriga pensionen som du själv avgör om du behöver.

Din allmänna pension
Allmän pension får du från Pensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension och premiepension och är inkomstgrundad. Sedan finns det även andra delar som kan ingå beroende på när du är född eller om du inte har haft någon inkomst.
Läs mer - Din allmänna pension

Din tjänstepension
De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Tjänstepensionen får du från olika tjänstepensionsbolag som din arbetsgivare har avtal med.
Läs mer - Din tjänstepension

Privat pension
Du kan också på egen hand spara till din pension i bank eller via försäkringsbolag. Det är ett frivilligt och privat sparande.
Läs mer - Privat pension

Hur stor blir din pension?
Varje år du arbetar tjänar du in nya pengar till din pension. Lite förenklat kan man säga att ju mer du tjänar, desto högre blir din pension. För de allra flesta blir pensionen också högre ju senare man väljer att gå i pension. Löneutvecklingen i Sverige påverkar också, likaså hur det går för de premiepensionsfonder du valt.

 

 

Källa: Visma och Pensionsmyndigheten

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar