Minskat nyföretagande i maj

140608-minskat

 

Registreringen av nya företag minskade med 5,2 procent under maj i år jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar siffror som ekonomiföretaget Visma har sammanställt från Bolagsverkets statistik.

Maj i år gav ett tillskott på 4 786 nya företag hos Bolagsverket. Det ska jämföras med 5 046 i fjol. Minskningen i maj kom efter två månader i rad med ökat antal registreringar.

 

Storstäderna backar också
Tidigare i år har nyföretagandet i storstäderna drivit på utvecklingen, men i maj stod de för en lika stor nedgång som landet i sin helhet. Tillsammans minskade Stockholm, Göteborg och Malmö med 5,2 procent. Störst minskning svarade Malmö för med en nedgång på 13,7 procent.

Däremot ligger storstäderna fortfarande bättre till när det gäller utvecklingen sedan årsskiftet. De fem första månaderna i år står de på plus 0,2 procent, medan hela Sverige har ett minus på 1,7 procent.

Regionala skillnader
Av landets 21 län noteras ökningar i 6 under maj månad. Mest ökade registreringarna i Dalarna med ett plus på 53,4 procent. Den största minskningen svarade Gotland för med ett minus på 54,5 procent.

Räknat från årsskiftet har nyföretagandet varit starkast i Västmanland, Halland, Östergötland och Jönköpings län. Den svagaste utvecklingen finns i Kronoberg, Västernorrland, Sörmland och Kalmar län.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar