5 fördelar med att driva eget som senior

150319-senior

Det är aldrig för sent att starta och driva eget. Många drömmer om egen verksamhet utan att göra slag i saken, men som pensionär öppnar sig nya möjligheter. Och det finns många fördelar med att driva eget på äldre dar.

1. Ju roligare desto bättre
Många seniorföretagare väljer att utveckla och jobba med en hobby eller något de drömt om att få göra under lång tid. Och det är en av de bästa grunderna för att driva företag – att göra något som är roligt. För det man tycker om att göra är man som regel även bra på. När man kommit upp lite i åldern har man också hunnit skaffa sig kompetens och erfarenhet. Många väljer att specialisera sig inom ett visst område, till exempel rådgivande verksamhet.


2. Ger bättre hälsa
Forskning visar också att de som lever längst och är friska långt upp i åren har många aktiviteter igång, inte sällan egna företag och liknande verksamheter. Ju mer man använder hjärnan, desto större chans tycks det finnas att slippa demenssjukdomar.


3. Ger ökad livslängd
Sociala kontakter har även betydelse för livslängden. Enligt en amerikansk studie kan brist på positiva sociala relationer vara hälsofarlig. I undersökningen jämförs låg social interaktion med riskfaktorer som rökning, alkoholmissbruk och fetma.


4. Det finns skattefördelar
Som pensionär behöver du inte betala samma sociala avgifter som andra företagare och samtidigt bidrar dina inkomster till att öka din pension. Generösa jobbskatteavdrag ges för arbetsinkomster upp till 300 000 kronor per år. Och synnerligen låg skatt blir det på arbetsinkomster upp till 100 000 kronor om året (oftast högst cirka 12–15 procent av arbetsinkomsten).


5. Drygar ut pensionen
Än så länge betalas enbart pensionsavgiften som arbetsgivaravgift/egenavgift för dig som är 65+ (ingen avgift alls om du är född före 1938). När avgift betalas ger den också ökad egen pension. Varje extra år med arbetsinkomster förbättrar därför pensionen livet ut.

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar