Momsredovisning vid inkomstdeklarationen

130912 momsredovisning



I en promemoria från Finansdepartementet föreslås att tidpunkten för att lämna momsdeklaration som avser helt beskattningsår samordnas med deklarationstidpunkten för inkomstskatt. Syftet med förslaget är att underlätta skatteredovisningen för företagen.


Sedan tidigare har flera i branschen kritiserat Skatteförfarandelagen som försvårat samordningen av arbetet med bokslut, inkomstdeklaration och momsdeklaration. Att behöva redovisa helårsmomsen redan 26 februari har varit en stor fasa för många småföretagare och redovisningsbyråer.

Tidpunkten koppas till deklarationen
Förslaget innebär att tidpunkten för inlämnande av momsdeklaration och betalning av momsen kopplas till de befintliga tidpunkterna för att lämna deklaration. Ny deklarationstidpunkt för de som omfattas av förslaget blir den deklarationstidpunkt för moms som närmast följer på tidpunkten för att lämna inkomstdeklaration.

Exempelvis ska fysiska personer med kalenderår som lämnar inkomstdeklarationen 2 maj lämna momsdeklarationen senast 12 maj.

Juridiska personer med kalenderår lämnar inkomstdeklarationen 1 juli och momsdeklarationen senast 12 juli. Lämnas inkomstdeklarationen och momsdeklarationen elektroniskt får man en extra månad på sig. I det senare fallet måste momsdeklarationen lämnas senast 17 augusti.


Mer information finns i Promemorian Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt.
Här kan du läsa mer om förslaget (pdf-fil) »


Källa: Visma





Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar