Sverige upplevs som mest korrupt i Norden

130412_korruption
Mer än varannan svensk misstänker att kommunpolitiker och kommunala tjänstemän är korrupta, visar en ny rapport från Finansdepartementets expertgrupp.

Sverige beskrivs ofta som ett av världens minst korrupta länder. Internationella organisationer som Transparency International bekräftar denna bild. Men enligt en ny rapport från Finansdepartementets expertgrupp misstänker majoriteten svenskar att deras kommunala politiker och tjänstemän är korrupta.

Varannan svensk misstänker korruption
– Svenskarna i större utsträckning än andra medborgare i de andra nordiska länderna är misstänksamma mot politiker. Varannan svensk tror att kommunpolitiker beter sig korrupt, och det är högt jämfört med de andra nordiska länderna, säger nationalekonomen Andreas Bergh, forskare och en av författarna till rapporten, i en intervju med Sveriges radio.

Sex av tio svenskar tror att det är mycket eller ganska vanligt med mutor, vänskapskorruption och svågerpolitik i kommunerna. Studiens resultat anses vara speciellt uppseendeväckande eftersom folk normalt sett brukar lita mer på lokala politiker än på riksdag och EU, men i Sverige är det alltså tvärtom.

Vill se ökad granskning
Hur kommer detta sig? Jo, svarar Andreas Bergh, i kommunerna fattas viktiga beslut kring välfärdssamhället. Kommunala tjänstemän bestämmer till exempel över vem som får plats på populära äldreboenden och vem som beviljas bygglov. I samtliga fall finns det möjlighet för politiker att gynna sig själva eller sina kompisar på dina skattepengar.

Nästan nio av tio svenskar tror att offentliga tjänstemäns bemötande beror på personliga kontakter. I Danmark är motsvarande siffra endast fyra av tio. Rapportförfattarna föreslår nu ökad transparens som gör det lättare för journalister, medborgare och forskare att granska kommunerna.

Källa: Visma




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar