Karriärblunders att undvika

140402-misstag

 

Att göra rätt karriärval är långt ifrån enkelt. Men varför snubbla ner i träsket när andra redan trampat upp en stig?Vi listar de 5 främsta karriärmissarna du inte behöver göra.
I strävan efter att skaffa sig den där perfekta karriären som innebär både utmaningar och utveckling – och gärna en tillfredsställande lön – är det lätt att förhasta sig.

Här är de fem vanligaste karriärmisstagen, enligt Eric Barker på The Week, som gått igenom den stora amerikanska undersökningen Chasing Stars: The Myth of Talent and the Portability of Performance. Där har 400 rekryteringskonsulter från 50 branscher och 500 chefer från 40 länder svarat på frågor om misstag många begår i samband med att man byter eller söker jobb. Och visst känns det onödigt att inte lära sig av andras misstag?

Undvik de här 5 karriärmisstagen

1. För lite research
Att bara läsa på inför jobbintervjun räcker inte. Du behöver hålla dig uppdaterad hela tiden kring vad som händer på företaget och utvärdera om du verkligen passar för jobbet – och om jobbet passar dig. Era värderingar kanske inte alls stämmer överens eller så har du insett att du egentligen vill ha en helt annan inriktning på din karriär. Tacka inte ja bara för att, om du inte måste.

2. Pengarna får styra
Lönen är inte allt, men det är lätt att förblindas av en summa som du kanske bara hade drömt om tidigare. Men pengar är som bekant inte lika med lycka. Fundera över hur mycket lönen betyder för dig. Kanske finns det andra faktorer som är viktigare?

3. Du går från något. Inte till något
Låt inte missnöjet med ditt nuvarande jobb göra att du hoppar på vad som helst. Ett förhastat beslut kan göra att du byter ner dig och sen ångrar dig, så gå noggrant igenom vad du har för valmöjligheter innan det är dags att gå vidare. Annars är risken stor att du hamnar i exakt samma sits en gång till.

4. Hybris
Bra självförtroende är ofta något positivt, men om det blir FÖR stort kan det ställa till problem. Om du har någon person du litar på och som kan vara helt ärlig mot dig, fråga om dina starka och svaga sidor. Du kanske behöver omvärdera dina förmågor. Risken är annars att du aldrig hittar rätt, speciellt inte om du kombinerar din tendens till hybris med att inte ha gjort tillräckliga efterforskningar. (Se punkt 1.)

5. Kortsiktigt tänk
Du påverkas av illusionen att alla andra byter jobb precis hela tiden. Men relationer byggs upp med tiden och dra inte vidare från något som fungerar bra.

Källa: Internet

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar