Ungas företagande fortsätter att öka

130219_ungaforetagare
Förra året minskade nyföretagandet i landet med drygt 10 procent, men bland ungdomar fortsätter det att öka. I åldersgruppen upp till 25 år blev 3 procent fler enskilda näringsidkare 2012 jämfört med året innan. Det visar en färsk sammanställning från Visma.

Under 2012 registrerades 6.531 firmor av personer i åldrarna 18 till 25 år. Året innan var antalet nya enskilda näringsidkare i motsvarande åldersgrupp 6.342, vilket ger en ökning med 3 procent. Det samlade nyföretagandet i alla företagsformer och åldrar minskade samtidigt med 10,9 procent.

− Ett brett intresse för entreprenörskap bland de unga är precis vad som behövs för att landet på sikt ska få fler företag. Det skapar förutsättningar både för ökad sysselsättning och för personlig utveckling för dem som driver eget, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Flera nya branscher
Det var inte bara antalet enskilda näringsidkare som ökade bland de unga i fjol. Deras företagande fortsätter också att spridas till fler branscher. Bland de nya branscherna märks ”tillverkning av lagad mat och färdigrätter” samt ”tillverkning av luftfartyg, rymdfarkoster och dylikt”.

De tre populäraste branscherna har varit samma de tre senaste åren – artistisk verksamhet, hårvård och dataprogrammering. Toppbranscherna byter dock plats inbördes efter en ökning för den artistiska branschen med drygt 25 procent. Andra branscher med stark tillväxt bland de unga företagarna är organisationsutveckling och internethandel.

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar