Fyra sätt att hantera informationsöverflöden

140602-hantera2

Överintag av information kan vara direkt skadligt för produktiviteten. Ju mer information vi konsumerar, desto mer överväldigade blir vi av det enorma flödet.
Vi upplever ofta att vi behöver mer information än vad som egentligen är nödvändigt. Det finns en oändlig uppsjö högkvalitativa och intressanta blogginlägg, forum och nyhetsflöden att hålla koll på.

Det är lätt att bli fartblind och försöka hänga med i mer än vad som är nödvändigt. Det finns inget vedertaget ”botemedel”. Att hantera informationsöverflödet är till hundra procent en fråga om självdisciplin och struktur.
Därför är det viktigt att själv aktivt sätta gränser för vad för slags information vi vill ta in och i vilken mängd. Så här gör du enklast!

Din handlingsplan: 4 steg till ett kontrollerat och strukturerat informationsintag
1. Sätt upp ett tydligt mål
Utan klara mål och en tydlig riktning – oavsett område – är det lätt hänt att man blir överambitiös när det gäller att ta emot råd, tips och ny information. Ett tydligt mål gör det enklare att sålla ut informationen du verkligen behöver – och kunna hoppa över resten.

2. Sätt upp en strategi för din hantering av information
Dina målbilder hjälper dig att sålla ut den form av information som verkligen är av betydelse i nuet. För att det här ska fungera gäller två regler:

- Om informationen du tar till dig inte har med dina mål att göra – ignorera den.
- Ta enbart till dig information som du har nytta av direkt eller inom en snar framtid.

3. Konsumera bara den nödvändigaste informationen
Begreppet ”Minimal Effective Dose” – ”MED” – är ursprungligen ett medicinskt begrepp som beskriver den minsta dos som krävs för att uppnå effekt av preparatet. All dosering utöver denna dos är enbart skadlig.

En parallell kan här dras till problematiken med och effekterna av informationsöverflöd. För mycket information gör oss inte gott. Försök därför att hantera information som du skulle hantera medicin: Konsumera enbart den mängden information som hjälper dig uppnå dina mål och drömmar – all information som överskrider denna skala kan du strunta i.

4. Undvik att trilla i uppskjutarfällan
Ett välkänt psykologiskt fenomen klargör att vi gärna skjuter upp viktiga uppgifter genom att konsumera mindre relevant information – just för att denna konsumtion ändå fyller oss med en falsk känsla av att vi ”gör nytta” och lär oss något. Undvik att konsumera information ”mest för sakens skull”.

Källa: Internet

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar