160503-bilar_och_foretag.jpg

Fler företag, färre konkurser – och fler bilar

Nyföretagandet fortsätter att växa på Österlen, i april med nästan 8 procent. Samtidigt fortsätter konkurserna att minska rejält. Ytterligare ett tecken på att konjunkturen är god på Österlen är att försäljningen av nya bilar rullar på bra.

I april registrerades totalt 28 nya företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla. Det ska jämföras med 26 nya företag motsvarande månad förra året. Sedan årsskiftet har 136 nya företag tillkommit på Österlen mot 126 i fjol, enligt Bolagsverkets statistik. Det ger en ökning med 7,9 procent.

Även i resten av landet börjar nyföretagandet ta fart ordentligt och sedan årsskiftet ligger ökningen på 11,1 procent.

Tomelilla drar nyföretagartåget
Både i Ystad (trots ett litet minus) och i Simrishamn ligger nyföretagandet under årets fyra första månader på ungefär samma nivå som förra året, medan Tomelilla mer än fördubblat nyregistreringarna – från 12 i fjol till 26 hittills i år.

Aktiebolag fortsätter att öka i popularitet som företagsform bland nystartarna runt om i landet och svarar hittills i år för 72 procent av de nya företagen mot 68 procent i fjol. På Österlen är andelen aktiebolag bland de nya företagen i år 49 procent mot 42 procent i fjol.

Betydligt färre konkurser

Speciellt glädjande är det att konkurserna fortsätter att ligga på en mycket låg nivå på Österlen. Hittills i år har 6 företag gått i konkurs. Det ska jämföras med att 46 företag gick omkull de fyra första månaderna 2015, vilket motsvarar en minskning med 87 procent.

I landet som helhet har konkurserna bara minskat med 6 procent sedan årsskiftet och i april noterade Upplysningscentralen UC till och med en ökning med 5 procent.

Allt fler nya bilar

Försäljningen av nya bilar brukar också vara ett tecken på om tiderna är bra. I Sverige ökade försäljningen av nya bilar med 10 procent i april, medan nybilsförsäljningen på Österlen minskade med 1 procent samma månad.

Men eftersom försäljningen gick bättre de tre tidigare månaderna i år noterar SCB en samlad ökning med 4 procent i Ystad, Simrishamn och Tomelilla sedan början av året. Bensin- och dieseldrivna bilar svarade för 755 av 776 nya bilar på Österlen de fyra första månaderna i år.

Bensinbilarna minskade sin andel av de nya fordonen med 6 procent, medan dieslarna ökade med 12 procent här nere. Nya bilar på Österlen drivs till 55 procent med dieselbränsle.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar