Regeringen vill begränsa tidsbegränsade jobb

150512 regeringen

Det ska bli lättare att bli tillsvidareanställd. Regeringen vill begränsa möjligheten att lägga olika typer av tidsbegränsade anställningar efter varandra.

– Regeringens förslag innebär en förbättring. Det kommer bli svårare att stapla visstidsanställningar under lång tid, men det går fortfarande att göra det under till exempel sex år om man använder reglerna på ett klurigt sätt, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef hos TCO, till SR Ekot.

Goda möjligheter kvar
I dag kan en arbetsgivare ge en person flera tidsbegränsade anställningar i en följd, men enligt förslaget ska det nu bli svårare att använda upprepade visstidsanställningar i en följd.

– Vi vill få bukt med missbruket av visstider men fortfarande ge goda möjligheter att vara visstidsanställd och att anställa på visstid. Jag tycker att vi har hittat en rimlig balans, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Ekot.

Lättare bli tillsvidareanställd
Enligt förslaget, som även är ett svar på ett krav från EU, ska en anställning övergå till tillsvidareanställning i fler fall än i dag, inte bara om anställningen varar mer än två år inom en femårsperiod som nu. Det ska till exempel inte gå att vara anställd på allmän visstid, sedan ha ett vikariat och sedan på nytt få en allmän visstidsanställning.

TCO inte nöjda
Tjänstemannafacket TCO, som är den som drivit frågan och redan 2007 anmälde Sverige till EU-kommissionen, tycker inte att förslaget går tillräckligt långt.

– Vi hade velat se ett förslag som var både skarpare och enklare. Förslaget är utformat för att uppnå EU-rätten om än med darr på ribban. Och frågan är om det gör det, vilket vi ska analysera vidare, säger Samuel Engblom på TCO till Ekot.

SR Ekot: Hårdare regler för tidsbegränsade jobb »

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar