Skatteverket granskar falska kontrolluppgifter

130929 skatteverket

Skatteverket ska nu kraftsamla för att granska företags kontrolluppgifter. Det förekommer nämligen allt mer fusk med falsk information som kan ge privatpersoner utan inkomst tillgång till bidrag.

De falska kontrolluppgifterna används som en ingång i samhället för den som behöver en vit inkomst på pappret. Det handlar om påhittade inkomstuppgifter från företag som personen påstås har arbetat för, berättar Svt.se.

Orsakar stor samhällsskada
– Till Skatteverket kommer 80 miljoner kontrolluppgifter varje år och de allra flesta är korrekta. Men vi har upptäckt en ökad mängd av falska kontrolluppgifter och vi anser att det är mycket allvarligt för det ger just den här ingången till samhället och orsakar stor samhällsskada, säger Pia Bergman, samordnare för Skatteverkets nationella insats mot organiserad brottslighet, till Svt.

Hittills i år har Skatteverket inom insatsen underkänt drygt 100 personers kontrolluppgifter och nu dubblar myndigheten de resurser som läggs på att bekämpa det här fusket.

Bland dem som underkänts av Skatteverket finns grovt kriminella, som kan ha ett extra intresse av visa upp en schysst fasad. Även företagen, som ofta drivs i konkurs, kan i vissa fall tjäna på att ha personer falskt anställda med olika upplägg. Till exempel för att dölja svart arbetskraft eller för att lura till sig lönegarantier.

Källa: Visma

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar