Ät dig till en bättre jobbprestation

140424-nyttigt

Kosten har stor betydelse för välbefinnandet och kan optimera jobbprestationen. Zink och B-vitamin är heta stalltips.

Maten är kroppens bränsle och vilken typ av näring vi stoppar i oss kommer oundvikligen att manifestera sig i hur vår fantastiska cellulära maskin fungerar, men det är mer än bara näringsintaget som räknas när det gäller att toppa jobbformen:

Det är dock vissa grundförutsättningar som måste till för att man överhuvudtaget ska kunna tillgodogöra sig näringen på ett bra sätt: Man måste exempelvis sova ordentligt. En outvilad hjärna och kropp kommer aldrig att prestera bra i längden oavsett vad man stoppar i den.

Därefter gäller det att hålla en bra vätskebalans (ca 3 cl vätska per kilo kroppsvikt om man har ett BMI under 30, är rekommendation) samt att inte slarva med motion och frisk luft. En halvtimme motion per dag, det är det minsta du behöver!

Toppa jobbformen ytterligare
Man bör äta B-vitaminer i mängder! Speciellt B1, B6, B9 och B12. De hjälper till att optimera celldelning och omsätta både kolhydrater och proteiner för att hålla igång de små grå. Det finns de som menar att B-vitaminer hjälper mot trötthet och nedstämdhet och lyfter humöret i största allmänhet.
B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att vi inte kan lagra dem i vår fettväv och därför behöver ny påfyllning varje dag.
Viktiga B-vitaminkällor är spannmål och mjölk, men de finns lite här och var i kosten.

Mineralet zink är oerhört viktigt för tankeverksamheten. Lider du av zinkbrist kan du bli trött, på dåligt humör och drabbas av koncentrationssvårigheter.
Zink ett sådant mineral som det kan bli för mycket av om man tillsätter det i form av kosttillskott. Zink hittar man i naturliga näringskällor som kött, skaldjur och fullkornsprodukter.

Källa: Internet