Varning för de små kostnaderna i företaget

130316_smakostnader
Ibland kan små kostnader påverka företaget negativt då de tillsammans bildar en stor oväntad kostnad. I boken 99 sätt att öka vinsten skriver Mikael Carlson om hur du med små medel kan ändra dina ekonomiska vanor så att du sparar in mer pengar och ökar vinsten. Här kan du läsa en del av tipsen om hur du kan hantera de små kostnaderna i företaget.

Olika företag har olika typer av kostnader. Gemensamt för alla företag är dock att de vid sidan av de stora posterna som varuinköp, löner, hyror etc ofta har många små kostnader som sällan ifrågasätts just p g a sin storlek. Vid analyser hoppar man dessutom ofta över dem, eftersom man koncentrerar sig på de stora kostnaderna.

Problemet med de små kostnaderna är att de har en förmåga att gömma sig bland de stora, samtidigt som de tillsammans kan motsvara lika stora belopp.

Exempel på sådana kostnader kan vara:

- prenumerationer på tidningar
- medlemskap i föreningar
- smörgås och kaka till kaffet
- fast tennistid åt personalen
- sponsring av lokala idrottslag
- småannonser i okända tidningar
- julgåvor till alla kunder
- gåvor och bidrag till förening för allergiker etc.
- representation i vissa former
- serviceavgifter på dataprogram etc.

Företaget måste fatta policybeslut på dessa områden för att försvara dig. Det går inte, och är inte ekonomiskt försvarsbart, att analysera dessa kostnader varje gång de dyker upp. Här måste istället från början uppställda principer gälla - vi annonserar inte i den typen av tidningar etc.

En del av dessa kostnader är trivselförmåner till de anställda. att ta bort såna förmåner kan lätt skapa en stor debatt på företaget. Jämför därför om möjligt med andra företag, tex kunder och leverantörer, för att se om de erbjuder sådana förmåner. Alla förmåner behöver ju heller inte tas bort samtidigt, och ibland kan du ju byta till billigare alternativ.

Det är inte ovanligt att dessa små kostnader sammanlagt är 10 000 - 30 000 kr per år, ibland ännu större. Nivån för vad som räknas som små kostnader är naturligtvis olika för olika storlekar på företag. men de finns alltid där. Att se över dem kan därför löna sig!

Små kostnader är som duggregn - man ser dem inte men man blir lika blöt

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar