Detta granskar Skatteverket i sommar

140617-skatteverket-granskar

 

I sommar ska Skatteverket granska rotavdrag för markarbeten och fönster. Anledningen är att det finns tecken på att det görs många fel inom dessa områden.

Kostnadsfördelningen mellan arbete och material är något som Skatteverket särskilt kommer att granska i år. Det är också viktigt att både utförare och köpare vet vilka arbeten man kan få skattereduktion för.

– Anlita bara seriösa hantverkare och entreprenörer som har F-skattsedel och be om offerter där material-, maskin- och arbetskostader finns specificerade. Det är bara arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Inga enkla regler
– Det är tydligt att det finns bristande kännedom om vilka arbeten som är skattereduktionsgrundande. Både utförarna och köparna av rotarbete har ansvar att kolla upp vilka arbeten man kan få avdrag för. Bra vägledning finns på Skatteverkets webbplats, säger Pia Blank Thörnroos.

För fönsterarbeten kan man få skattereduktion för målning och byte av fönster eller fönsterbleck i småhus. Däremot ger byte av fönster i bostadsrätt inte rätt till skattereduktion.

Några exempel på markarbeten som inte ger rätt till skattereduktion är sten- eller plattsättning i trädgården, byggnation av staket, fristående altaner, anläggning av parkeringsplats och reparation av brygga.

Grundprincipen
– Grundprincipen är att reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till skattereduktion om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som kunden äger och bor i eller har som fritidsbostad. Rätten till avdrag gäller även för arbeten i och vid bostad som kundens föräldrar bor i, säger Pia Blank Thörnroos.

Rotavdrag för markarbeten och fönster granskas »

Källa:Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar