Så jobbar du rätt framför datorn

150608 arbeta ratt

All forskning pekar på att sittande inte är bra för oss människor och vårt kroppsliga system. Det naturliga är att vi är i rörelse. Men det finns mycket man kan göra för att minska riskerna vid stillasittande arbete, även framför datorn.

– Bara att stå istället för att sitta gör väldigt mycket positivt för kroppen. Så ett gott råd är att alltid börja arbetsdagen stående, tipsar Katarina ”Nina” Eriksson som är legitimerad sjukgymnast på Spetsamossens sjukgymnastik i Växjö.

– En bra utgångspunkt är att sitta och stå så att du maximerar andningen. En ihopsjunken ställning begränsar som regel även andningen vilket gör det ännu svårare att hålla sig pigg och alert, säger Anna Kimming som är legitimerad fysioterapeut på Spetsamossens sjukgymnastik.

De är båda rörande överens om hur viktigt det är att stå och röra på sig, men också om hur man ska stå. Så hur gör man för att komma igång?

Tre bra tips för att jobba rätt

- Stå upp. Har du möjlighet så höj upp skrivbordet på kvällen innan du går hem och börja dagen med att stå så länge du orkar. Höj upp skrivbordet igen när du går på fika och tar lunchpaus så att du alltid börjar stående.
- Ta mikropauser. Det räcker med att röra på dig en liten stund. Det är viktigt att musklerna kommer i bruk om än aldrig så lite. Du bör därför resa dig från stolen var 20:e minut om du är sittande.
- Stå på rätt sätt. Stå rakt upprätt, men inte uppsträckt.


Läs mer om att stå och sitta optimalt »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar