Julhandeln förändras när kunden har blivit mobil

141108-julhandel

I takt med att konsumenten är alltmer digital, måste också detaljhandeln vara det för att inte tappa kunder. Julhandeln kommer att sätta många detaljister på prov.

Enligt en undersökning som HUI Research har gjort på uppdrag av Visma Retail på temat ”Mobilitet och mobila shoppinglösningar i detaljhandeln”, går konsumenten mot att göra mer research online inför sina köp. Det ställer större krav på att detaljhandeln har ett integrerat system för att kunna visa priser och produkter var som helst och när som helst – även mobilt.

Fler använder mobilen mer
Detaljhandeln befinner sig i snabb omvandling. En viktig trend i de förändrade köp- och beteendemönstren är mobilitet. Att som detaljhandlare ständigt finnas där konsumenten är, innebär att köptillfället inte längre är begränsat till det faktiska mötet och köpet i butik.

− Vi kan se att fler konsumenter håller på med så kallad webbrooming, det vill säga att de gör research på internet och sedan köper i butik. Vår studie visar att var femte konsument hittar sin sällanköpsvara på internet och köper sedan i butik. En tydlig trend är allt fler använder sin smartphone för att sondera marknaden, säger Peter Fischer, divisionsdirektör för Visma Retail.

Enligt den undersökning som HUI Research har gjort på uppdrag av Visma Retail har konsumenters sätt att göra research inför köp förändrats. Idag jämför två av tre konsumenter varor och priser via just en smartphone innan de genomför ett köp, visar undersökningen.

Smartphonen viktig för att nå konsumenterna
En smartphone är en viktig kanal för konsumenters sökbeteenden. Samtidigt som den redan används flitigt vill 38 procent använda sin mobil mer än de redan gör för att jämföra varor och priser inför köp, enligt studien.

− Konsumenten ser det som en självklarhet att kunna röra sig i flera kanaler utan tydliga gränser och väljer därför den lösning som bäst matchar behoven. Därför måste handeln kunna erbjuda en shoppingupplevelse som hänger ihop med kundens mobilvanor. Konsumenten efterfrågar flexibilitet, mobilitet och självservice, säger Peter Fischer.

Julhandeln utmanar detaljhandelns system
Inför den stundande julhandeln är det särskilt viktigt med en fungerande så kallad omnikanallösning som integrerar den fysiska butiken med e-handel.

− Det handlar om att inte tappa konsumenten under den höga konkurrensen som råder inför jul. Vår studie visar att sju av tio redan gör research från sin smartphone och att fyra av tio vill kunna göra det ännu mer. Detaljisterna behöver vara där kunden är. Genom att vara närvarande mobilt får man som detaljist en tydlig konkurrensfördel och kan möta kundens krav på tillgänglighet, säger Peter Fischer.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar