Företagskonkurserna minskar – och ökar

151014-ftg_och_konkurser_Q3.jpg

Allt färre företag går i konkurs. Men det skiljer en del både mellan branscher och kommuner. Österlen svarar för en ökning av konkurserna under årets första nio månader.

Enligt Upplysningscentralen, UC, har antalet företagskonkurser i landet minskat med åtta procent sedan årets början. Under de tre första kvartalen gick 4 393 företag i konkurs jämfört med 4 792 samma period förra året.

I Simrishamn, Tomelilla och Ystad blev det däremot en ökning med 19 procent – från 27 konkurser perioden januari-september 2014 till 32 konkurser i år. Ökningarna ligger i Tomelilla och Ystad, medan Simrishamn noterades för en minskning.

Fler konkurser – fler aktiva företag
Till skillnad från riket som helhet ska man också veta att antalet aktiva företag ökat på Österlen det här året. Ökningen ligger på två procent, från 6 129 företag förra året till 6 257 per den sista september i år. I hela landet har antalet aktiva företag minskat med en procent under året. Allt detta enligt Bolagsverkets statistik.

De län som klarat sig bäst när det gäller konkursutvecklingen är Stockholms län och Skåne. Sämst har det gått i Uppsala län och i Norrbotten samt på Gotland, där konkurserna i år har fördubblats.

Fastighet och bygg starkast
Ser man till den branschvisa statistiken för hela landet är minskningarna av konkurser störst inom bevakning, fastighetsservice, kontorstjänster och byggindustrin. Sämre går det inom information, kommunikation samt hotell och restaurang där antalet konkurser ökat i år.

På Österlen har årets konkurser främst uppstått inom hotell- och restaurangbranschen. Dessutom har några företag inom bygg, detaljhandel, fastighet och fiske berörts. Enligt SCB:s statistik fram till och med augusti har 60 personer berörts av konkurser på Österlen jämfört med 50 personer motsvarande period i fjol.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar