Lägre arbetsgivaravgifter bättre än sänkt bolagsskatt

120925_skatt

Sju av tio företagare tycker att det är en bättre idé att sänka arbetsgivaravgifterna än bolagsskatten. Det visar en färsk enkätundersökning från Visma.

Förra veckan presenterade regeringen ett förslag som innebär att bolagsskatten sänks från 26,3 till 22 procent från och med den 1 januari 2013. Reformen beräknas kosta 16 miljarder kronor, varav ungefär hälften ska finansieras med skärpta avdragsregler för interna räntor.

Enskilda näringsidkare och handelsbolag får också del av reformen genom att skatten på expansionsfonderna sänks. Regeringen aviserar även ett investeraravdrag, där fysiska personer som satsar kapital i företag ska få dra av halva investeringen i sin deklaration.

Kritik från flera håll
Men regeringens förslag möttes snabbt av kritik från flera håll. Sänkt bolagsskatt påverkar inte små och medelstora företag, eftersom de ändå har små vinster, menade exempelvis Leif Svensson, förbundsordförande i Småföretagarnas Riksförbund. Han vill hellre att arbetsgivaravgifterna sänks och att sjuklönen slopas för mindre företag.

Stefan Fölster, chefsekonom hos svenskt Näringsliv, förordade i sin kommentar sänkta kapitalinkomstskatter och lägre marginalskatter framför sänkt bolagsskatt. Organisationen Företagarna var mer positiv till förslaget och såg det som en injektion av kapital till hela företagssektorn.

Negativa företagare
Vismas enkätundersökning, som genomfördes 14-16 september, visar att småföretagare har andra preferenser än politikerna. Lägre arbetsgivaravgifter, som många debattörer även ser som ett sätt angripa arbetslösheten, förordas av en klar majoritet av de som deltog i undersökningen. Slopad sjuklön är också en efterfrågad åtgärd.

Om undersökningen
Enkäten om regeringens skattesänkningsförslag genomfördes via Visma Infoline, som är landets största nyhets- och informationstjänst för företagare. På frågan ”Vilken åtgärd hade du hellre sett än en bolagsskattesänkning” svarade 70,6 procent ”Lägre arbetsgivargift”, 22,4 procent ”Slopad sjuklön” och 7,0 procent ”Ändringar i LAS”. I undersökningen deltog 500 småföretagare.

Källa: Visma




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar