Företagarens vanligaste semesterfrågor

150713 regler

Regler Semestern står för dörren och det kan innebära mer jobb av administrativ art. Har du anställda finns det ofta många frågor kring sommarledigheten. Här är några av de vanligaste som dyker upp hos organisationen Företagarnas rådgivning.

När de flesta funderar på ledighet går rådgivningen på organisationen Företagarna på högvarv. Den lagstadgade semestern väcker många frågor hos mindre företagare, inte minst om de har någon eller några anställda.

Här följer ett axplock av de vanligaste frågorna – med svaren:

Vad händer med förskottssemestern när en anställd slutar?

Under vissa förutsättningar kan den anställde bli tvungen att betala tillbaka förskottssemester när hon eller han slutar. Det gäller dock inte om förskottssemestern är fem år gammal och inte heller om den anställde är uppsagd på grund av arbetsbrist.

Vad gör du om en anställd inte vill vara ledig på sommaren?

Om inget annat har avtalats så ska semesterledigheten läggas ut under fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni, juli och augusti.

Nås ingen överenskommelse om att lägga semestern enligt arbetstagarens önskemål bestämmer arbetsgivaren. Men då måste du underrätta arbetstagaren senast två månader före semestern.

Hur mycket semester får du spara?

En anställd får spara alla semesterdagar som överstiger 20 per år. En anställd som har 25 semesterdagar per år kan spara fem dagar till nästa år. De dagarna måste utnyttjas inom fem år från att de sparats, men i vissa fall kan man komma överens om att de får sparas ytterligare ett år.

Om semester inte har kunnat läggas ut innan de sparade semesterdagarna ”går ut” ska du som arbetsgivare betala ut dem som semesterersättning istället.

Får du semester vid föräldraledighet?

Det som allmänt kallas för vab heter mer formellt tillfällig föräldrapenning. Reglerna ger rätt till 120 dagars semesterlönegrundande frånvaro för varje förälder och intjänandeår. För ensamstående förälder gäller 180 dagar.

Föräldraledighet med föräldrapenning ger rätt till 120 eller 180 dagars semesterlönegrundande frånvaro för varje barn. Dagarna räknas oberoende av intjänandeår.

Ingår semestersättningen i lönen?

Semesterersättning ska inte ingå i lönen, men vid anställningar som är kortare än tre månader går det att avtala bort rätten till semester. Men den anställde hardå rätt till semesterersättning som ska utbetalas senast en månad efter att anställningen har avslutats.

I sådana fall är semesterersättningen 12 procent av det totala löneutfallet under intjänandeåret. När en arbetsgivare har skrivit på ett kollektivavtal regleras semesterersättningen genom avtalet.

 

Källa Internet










Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar