Januari fortsatt stark månad för nyföretagandet

1402010-nyforetagandet
Registreringen av nya företag fortsätter på en hög nivå. I januari, som traditionellt är den starkaste månaden för nyföretagandet, registrerades nästan exakt lika många företag som i fjol. Det visar statistik som ekonomiföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket.

− Det är viktigt att nyföretagandet utvecklas i alla delar av landet. De nya företagen kommer på sikt att svara för merparten av alla nya arbetstillfällen i den privata sektorn. Därför är det bra att den positiva trenden från de senaste åren står sig, säger Rolf Dahlberg, vd för programleverantören Visma Spcs.

I januari 2014 startades 6 455 nya företag i landet jämfört med 6 491 i januari 2013, vilket motsvarar en minskning med 0,6 procent. De senaste tio åren hamnar januari 2014 på fjärde plats när motsvarande månader jämförs. Den högsta noteringen kom 2011 med 7 724 nya företag.

Nyregistreringarna ökade i sju av länen och minskade i mer eller mindre stor grad i fjorton län. Den största ökningen under januari svarade Gotland för med ett plus på 40 procent. Den största minskningen noteras för Västernorrlands län med ett minus på 28,9 procent.

Färre avregistreringar
Trenden från förra året att färre företag avregistreras ser också ut att stå sig. Avregistreringarna minskade i 15 av 21 län under januari.

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik. De tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö fortsätter att tillsammans svara för cirka en tredjedel av nyregistreringarna.


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar