Branscherna som drabbas värst

130404_konkurser
Konkurserna ökade med 12 procent under årets första kvartal, visar färska siffror från UC. Här är branscherna som har det tuffast under Sveriges lågkonjunktur.

Under mars gick 563 företag i konkurs, en ökning med sju procent jämfört med samma period i fjol. Inom handeln, byggindustrin, privata tjänsteföretag och transportsektorn har konkurserna ökat mest.

Byggbranschen utsatt
Särskilt byggbranschen har drabbats hårt av den sviktande konjunkturen. Där har konkurserna ökat med 34 procent under årets första kvartal jämfört med förra året, en trend som påverkar hela landet och i synnerhet storstadsregionerna.

Värst drabbat av konkurser är Skånes län, där ökningen var 26 procent under det första kvartalet. Det är till stor del ett resultat av byggbranschens och landtransportens utsatthet. Trots konkursökningar i landet ser man på UC vissa ljuspunkter framöver.

"Hushållen mer optimistiska"
– De svenska hushållen är nu mer optimistiska inför framtiden och backas dessutom upp av ett högt sparande och låga boräntor. Fortsätter den utvecklingen kan vi förvänta oss att den privata konsumtionen även framledes kommer att vara en bärande faktor för tillväxten i efterfrågan, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC, i ett pressmeddelande.

– Framför allt är det då tjänsteföretagen som har förutsättningar att växa sig starkare, medan den mer exportberoende industrin får invänta att konjunkturen i vår omvärld repar sig, tillägger Roland Sigbladh.

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar