Delat betyg för företagsklimatet

140129-foretagsklimat


Svenska politiker slår sig för bröstet och tycker att företagsklimatet i deras kommuner är bra. Men företagarna själva håller inte med.

Det råder delade meningar om hur bra förutsättningarna är för företagandet ute i de svenska kommunerna. Det visar en ny undersökning där 30.800 företag och 7.700 politiker svarat på frågor om företagsklimatet.

Resultatet av undersökningen visar nämligen en genomgående skillnad där politiker i allmänhet anser att företagsklimatet är bra medan företagarna bara ser det som godtagbart.

Stora skillnader mellan politikers och företagares uppfattning
– Det är slående hur olika politiker och företagare upplever kommunens prestationer och leverans. Förutom i attitydbetyg och service är diskrepansen stor i viktiga frågor som dialog, information, upphandling och tillämpning av regler. Företagen är inte nöjda, medan politikerna sätter betydligt högre betyg. Samsynen är bättre vad gäller infrastruktur, företagens egna insatser för att förbättra företagsklimatet samt allmänhetens, skolans och medias attityder till företagande, berättar Carolina Brånby som är ansvarig för företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Värre för små företag
– De större företagen ger företagsklimatet bättre betyg än de mindre företagen. Det kan signalera att kommunerna fokuserar på de större företagen i kommunen. Utmaningen är att skapa goda förutsättningar för de mindre och minsta företagen. Inte minst för deras roll som viktiga jobbskapare och framtidens potentiella tillväxtföretag, säger Carolina Brånby.

Geografiska skillnader
Det skiljer även en del mellan olika kommuner. Bäst förutsättningar finns i förortskommuner och i varuproducerande kommuner medan glesbygdskommunerna är de som får sämst betyg.

Det måste börja med dialog
– Visst spelar den geografiska placeringen roll, men den är långt ifrån allt. Alla kommuner kan arbeta vidare med sitt företagsklimat. Genom att fokusera på de absolut mest tongivande frågorna; politiker och tjänstemäns attityder och kommunens service till företagen kan kommuner göra skillnad. Men förbättringsresan måste börja med dialog, säger Carolina Brånby.

 

Företagsklimatet i Sverige – så tycker företagen »

Svenskt Näringsliv - Fortsatt vikande trend för företagsklimatet »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar