151106-arets-nyforetagakommun-2015.jpg
På bilden från vänster: Kent Mårtensson, Boo Gunnarson, Ewa Alwén, Eva Bramsvik-Håkansson, Lars Kindesjö, Johan Österberg, Jonas Rosenkvist och Harry Goldman. Foto: NyföretagarCentrum

Ystad blev Årets nyföretagarkommun 2015

Österlen är utan tvekan hetast i landet när det gäller nyföretagande. 2014 utsågs Simrishamn till Årets nyföretagarkommun. Nu 2015 belönas Ystad med den åtråvärda titeln.

Nio kommuner var nominerade till att bli 2015 års bästa nyföretagarkommun, när priset delades ut för elfte året i rad. Priset är instiftat av ekonomiföretaget Visma och NyföretagarCentrum.

– De nya jobben finns och skapas i de små och medelstora företagen. Därför känns det extra roligt att få uppmärksamma kommuner som arbetar aktivt för att främja nyföretagandet. I år kom juryn fram till att Ystad är landets bästa kommun för nyföretagare, säger Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs.

Ystad bubblar av engagemang
Nomineringarna till tävlingen Årets nyföretagarkommun bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under perioden 1 januari 2014 till 30 juni 2015, alltså 18 månader. De nominerade kommunerna fick sedan beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten.

Representanterna för Ystad citerar ett nystartat företags lovord över kommunens arbete i deras tävlingsbidrag:

”Ystads kommun bubblar av engagemang, nyfikenhet och kreativitet och har varit suveräna på att fånga upp och visa vägen i företagande. Som unga entreprenörer har vi mötts av vänlighet, hjälpsamhet och positiv uppbackning längs hela vägen mot eget företag.”

Välkomnande klimat för nya företag
Prispengarna ska enligt instiftarnas regler användas för att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagandet på den vinnande orten under de närmaste tre åren. Och så här skriver juryn i sin prismotivering:

Ystad har under flera år målmedvetet arbetat fram ett välkomnande klimat för nya företag. Genom nära samarbete med ledande aktörer inom nyföretagande har de lyckats skapa en tillgänglig och naturlig träffpunkt mitt på Stortorget. Här finns samlade resurser för att stimulera ökat nyföretagande. En lyckad strategi som skapar goda förutsättningar för mångfald i näringslivet och samtidigt bidrar till en livskraftig kommun.

Priset delades ut på mässan Eget företag i Älvsjö i dag, fredagen den 6 november. Se även artikeln Ystad på väg mot rekord för nyföretagandet.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar