Rekordår för Österlens äppelodlare

150923-appelskord_2015.jpg

Årets äppelskörd på Österlen blir rekordstor. Det kan odlarna konstatera nu när säsongen är i gång för fullt och årets äppelmarknad står för dörren.

– Vi räknar med en ökning på mellan 15 och 20 procent jämfört med förra året när det gäller volymer och kvalité. Det ekonomiska utfallet hoppas vi också blir bra, men det vet vi inte förrän senare, säger Henrik Stridh, vd för det medlemsägda företaget Äppelriket Österlen.

Förra sommaren försämrade kraftiga hagelskurar kvalitén och därmed också intäkterna från stora delar av skörden. I år har väderförhållandena varit betydligt gynnsammare. Våren gav bra blomning och sensommarvärmen har gjort att äpplena mognat i god takt.

Mer och mer svenska äpplen
Var femte äpple som konsumeras i landet kommer från svenska odlare. Den andelen hoppas odlarna ska öka i takt med att lagringssäsongen blir allt längre och behovet av import därmed minskar.

För att klara detta färdigställer Äppelriket nu ett stort lager (den infällda bilden) med helt nya egenskaper. Lagringsmetoden kallas ULO, som är en förkortning för ultra low oxygen. När äpplena lagras i extremt syrefattig miljö behåller de sina ursprungliga egenskaper mycket längre.

Äpplen till midsommar
Den 20 oktober ska anläggningen provköras och sedan räknar Henrik Stridh med att man ska kunna lagra 700-800 ton av årets skörd på 12 000 ton i den nya anläggningen. På det viset kan handeln förses med färsk svensk frukt ända tills nästa skörd är på gång.

– Vår målsättning är att svenska butiker inom tre till fyra år ska kunna erbjuda sina kunder svenska äpplen året om, säger Henrik Stridh.

Populära sorter som Elise och Gloster hör till dem som lämpar sig bra för syrefattig långtidslagring – och som alltså kan bli ett färskt komplement till jordgubbarna redan nästa midsommar.

Årets äppelmarknad till helgen
Äppelriket Österlen är ett medlemsföretag som ägs av 94 fruktodlare i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland. Huvuduppgiften är att sälja och marknadsföra medlemmarnas frukt.

Skörden består till 85 procent av äpplen, 10 procent päron och 5 procent plommon och biggaråer. Äppelriket lagrar, sorterar och packar frukten i sitt centralpackeri i Kivik samt ute hos odlarna.

Äppelmarknaden i Kivik äger rum nu till helgen den 26-27 september. Mer information finns på www.appelmarknaden.se.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar