Unga värnar valfrihet i välfärden

130708_valdfarden
Sveriges unga värnar valfrihet i välfärden. Det visar en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Över 80 procent av de tillfrågade tycker att det överlag är positivt med valfrihet i välfärden.

Unga mellan 15-25 år har tillfrågats om hur de ser på valfrihetens betydelse, välfärdens utförande och skolvalet. Resultatet visar att nio av tio anser att det är mycket eller ganska viktigt att själv få välja skola, åtta av tio anser detsamma om sin egen vård och nio av tio om sina föräldrars äldreomsorg.

– Valfriheten är viktig för den generationen. En klar majoritet anser att privata alternativ bör finnas inom välfärden, men själva driftsformen är inte lika viktig för unga som för äldre, sade Jonathan Hedin, analytiker vid Svenskt Näringsliv, som presenterade resultaten.

Även när det gäller välfärden som arbetsplats har unga ofta en pragmatisk hållning.

– Hela 57 procent svarar att de lika gärna skulle arbeta för en privat som en offentlig arbetsgivare, sade Jonathan Hedin.

Under våren har diskussionen kring vinster i välfärden varit het, men undersökningen visar att vinstfrågan inte är särskilt viktig. 63 procent av de tillfrågade tycker att det bör vara tillåtet för företag att göra vinst på samma sätt som idag, medan 29 procent vill ha ett förbud. Men om detta skulle innebära minskad valfrihet eller minskad tillgänglighet sjunker stödet rejält.

Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas Riksförbund, beklagade den uppsjö av myter om vinster som lyfts upp på senare tid och betonade vikten av mångfald och behovet av att fortsätta att utveckla valfriheten.

– Vinster och välfärd hör ihop. Att starta en friskola är en stor investering och ett risktagande. Om vinster förbjuds kommer antalet aktörer att minska radikalt, sade hon.

Hon fick medhåll av Hanna Wagenius, ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund.

– Vi har mycket att välja på för att vi har vinstmöjligheter. Där har vi politiker en pedagogisk uppgift att lyfta fram, sade hon.

Källa: Svenskt Näringsliv


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar