Skillnader mellan könen

1402019-unga

Under 2013 svarade kvinnorna för 41 procent av de nya enskilda firmorna bland unga nyföretagare. Året innan var andelen 42 procent.

Minskningen beror på att kvinnorna står för en nedgång med 0,2 procent det gångna året. Samtidigt ökade männens nyföretagande med 5,4 procent från 2012 till 2013.

Den mest jämställda branschen är den växande internethandeln, där 51 procent av de unga nystartarna är män och 49 procent kvinnor. Branscherna med störst skillnad mellan könen är liksom tidigare skönhetsvård, där 98 procent är kvinnor, samt byggnadssnickeri, där 91 procent är män.

Toppbranscherna står sig
Den mest populära branschen bland unga som startar eget är artistisk verksamhet, som rymmer allt som kan göras på en scen – från sång och musik till trolleri. Här ökade antalet nystartare med 13 procent jämfört med året innan.

Artistisk verksamhet är dessutom männens största bransch, särskilt i storstadslänen, medan hårvård fortsätter att locka flest kvinnor. De tre populäraste branscherna oavsett kön har varit samma de senaste åren – artistisk verksamhet, hårvård och dataprogrammering.

Heta och svala län
Det finns även geografiska skillnader när det gäller utvecklingen av de ungas företagande. Den största uppgången noteras för Blekinge med en ökning på drygt 42 procent. Den största minskningen svarar Gotland för med ett minus på 31 procent.

− Det är många faktorer som påverkar nyföretagandet bland unga. En bra lokal marknad är självfallet viktig, men också väl fungerande nätverk och erfarna mentorer som stöttar de unga. Här har hela Företagarsverige en viktig uppgift när det gäller att ställa upp, säger Rolf Dahlberg.

Ytterligare statistik och grafik »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar