Fortsatt minskat nyföretagande i mars

130403_foretagande
Nyföretagandet fortsätter att minska och mars månad blev inget undantag, det visar en sammanställning från Visma.

4.919 nya företag var 10 procent färre än motsvarande månad i fjol hos Bolagsverket.

– Effekten av två bra regelförändringar för tre år sedan är nu helt borta från statistiken. Intresset för att starta eget är nere på samma nivå som innan kravet på aktiekapitalets storlek halverades och revisionsplikten togs bort i mindre företag 2010. Det kan man tolka som att politikerna inte har lyckats öka intresset eller viljan att starta företag, konstaterar Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, som levererar ekonomiprogram till småföretagen.

Första kvartalet 2013 har 17.445 företag registrerats mot 19.206 motsvarande kvartal i fjol, en minskning med drygt 9 procent. Rekordåret 2011 såg 21.917 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag, under det första kvartalet.

Upp och ner i Småland
Kvartalsminskningen i år finns i samtliga delar av landet, men i mars skiljde sig två län från mängden genom att notera ökningar. I Kalmar län registrerades 13 procent fler företag i mars i år och i Kronobergs län var ökningen 3 procent. Störst minskning hade den återstående tredjedelen av Småland, Jönköpings län, med ett minus på 33 procent.

– Regeländringarna visar att politiska initiativ är viktiga för att stimulera utvecklingen av svenskt företagande. I förlängningen skapar de nya företagarna många nya arbetstillfällen. Offensiva förslag på skatte- och anställningsområdena är det som småföretagarna efterlyser allra mest. Nu kan det vara läge för politiker i alla läger att ta fatt i de de frågorna. Tänk om det vore lika enkelt att starta och driva företag, som det är att ta en anställning. Hur många skulle då inte förverkliga sina drömmar, säger Rolf Dahlberg.

Registreringen av nya företag per län under mars månad 2013 jämfört med mars 2012

Kalmar län +13%
Kronobergs län +3%
Hallands län -1%
Västernorrlands län -1%
Blekinge län -2%
Stockholms län -4%
Gotlands län -6%
Örebro län -7%
Skåne län -7%
Västra Götalands län -12%
Värmlands län -14%
Jämtlands län -15%
Dalarnas län -17%
Södermanlands län -21%
Östergötlands län -21%
Västmanlands län -21%
Uppsala län -22%
Västerbottens län -23%
Gävleborgs län -25%
Norrbottens län -29%
Jönköpings län -33%
Riksgenomsnitt -10%

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar