Minskat antal falska fakturor förra året

150120-blufffakturor

Antalet anmälningar om bluffakturor minskade med sex procent förra året. Men fortfarande drabbas företagare dagligen av den här kriminaliteten. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.


– Marknaden för bluffmakare är fortfarande för stor. Förra årets statistik innebär att i genomsnitt 50 företagare i Sverige varje dag drabbas av falska fakturor – med kostnader och juridiska problem som en direkt följd, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.


Långsam minskning
Efter två år med ovanligt många anmälningar minskade antalet anmälningar om bluffakturor 2013. Förra året fortsatte minskningen. 2014 registrerades 11 877 anmälningar jämfört med 12 671 året innan.

– Det finns ett klart samband mellan det minskade antalet bluffakturor och det faktum att flera anmälningar på senare år lett till rättegång och fällande domar. Landets småföretagare – eftersom det främst är de som drabbas – måste känna att de har rättsväsendet bakom sig i jakten på fakturabedragarna, säger Rolf Dahlberg.


Regionala skillnader
De regionala skillnaderna i brottsutvecklingen är stora. Antalsmässigt noteras de största minskningarna i Stockholms län och i Skåne, vilket påverkar hela riksstatistiken. Totalt är det bara minskningar i ytterligare två län, Blekinge och Halland.

I övriga 17 län ökade anmälningarna under året med mellan 14 och 158 procent. De största ökningarna hade Värmland, Kalmar län och Västra Götaland.


Fakta om bluffakturor
2014 polisanmäldes 11 877 fakturabedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Det ska jämföras med 12 671 anmälningar 2013 och drygt 16 000 anmälningar de båda rekordåren 2011 och 2012. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan ett län ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.

Källa: Visma

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar