Starkt första halvår på Österlen

160705-humla.jpg
Foto: Lars Fredell

Det blev ett första halvår med flera positiva signaler på Österlen. Nyföretagandet ligger kvar på en hög nivå, konkurserna var få och försäljningen av nya bilar ökade.

Första halvåret registrerades totalt 198 nya företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla. Det ska jämföras med exakt 200 nya företag under perioden januari-juni 2015, vilket ger en minskning med 1 procent. Detta samtidigt som nyföretagandet i hela landet ökat med 11,5 procent, enligt Bolagsverkets statistik.

En viktig orsak till det något mer blygsamma utvecklingen är att det registrerades osedvanligt många nya företag i framför allt Simrishamn och Ystad åren 2014 och 2015. De åren utsågs de i nämnd ordning till Årets nyföretagarkommun i Sverige.

Både i Ystad och i Simrishamn ligger nyföretagandet i år på en lägre nivå än i fjol.

160705-nya_foretag.jpg

Ystad har en minskning första halvåret med 12,4 procent – från 113 till 99 nyregistreringar. Simrishamn har ett minus på 10,8 procent – från 65 till 58 nya företag.

I stället är det Tomelilla som fortsätter att hålla nyföretagarfanan högt på Österlen i år. Första halvåret i år nästan fördubblades registreringarna när man gick från 22 till 41 nya företag.

Ett annat positivt tecken är att konkurserna ligger kvar på en låg nivå på Österlen. Hittills i år har 8 företag gått i konkurs. Det ska jämföras med att 24 företagskonkurser första halvåret i fjol, vilket motsvarar en minskning med 67 procent. I landet som helhet har konkurserna bara minskat med 8 procent sedan årsskiftet enligt Upplysningscentralen, UC.

160705-foretagskk-jan-juni.jpg


Försäljningen av nya bilar fortsätter också att rulla på i de tre kommunerna som vi följer.

I Sverige har försäljningen av nya personbilar ökat med 10,8 procent i år, medan nybilsförsäljningen på Österlen har ökat med 7,8 procent. Ystad står så när som på ett fordon för hela ökningen.

Bensin- och dieseldrivna bilar svarade för 1 246 av 1 282 nya bilar på Österlen första halvåret i år. 28 av de sålda bilarna är eldrivna, elhybrider eller laddhybrider.

160705-nya-bilar.jpg

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar