Egenföretagare tjockare än tjänstemän

121007_feta
Ändrade livsvanor har lett till att genomsnittssvensken har ökat med fem kilo på 20 år.
I dag är drygt hälften av männen och fyra av tio kvinnor överviktiga eller feta, det visar en ny undersökning från Statistiska Centralbyrån. Sedan slutet på 80-talet har svensken växt med ungefär en centimeter på bredden och blivit fem kilo tyngre.

Män tjockare än kvinnor
Andelen feta, det vill säga de som har ett BMI på minst 30, har ökat från fem till elva procent. Medelvikten för män i dag är 82,9 kilo, en ökning med 5,4 kilo. Medelvikten för kvinnor i dag är 67,4 kilo, en ökning med 4,1 kilo.
Övervikt och fetma är vanligast bland män i åldern 50-59 år och kvinnor i åldern 70-79 år, men det är i gruppen män och kvinnor i åldern 16-29 år som övervikt och fetma fördubblats sedan slutet på 80-talet.

Krävs rörligt liv
Egenföretagare, jordbrukare och personer inom arbetaryrken är mer överviktiga och feta jämfört med personer inom tjänstemannayrken. Orsaken till den generella ökningen av övervikt och fetma i Sverige uppger undersökningen vara "förändrad livsstil" och tillägger: "Forskning tyder på att det, för ett hälsosamt liv, inte räcker med att träna några gånger i veckan, om man inte dessutom kombinerar det med ett rörligt liv i övrigt".

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar