160921-foretagsklimat.jpg
God förbättring av företagsklimatet på Österlen
Österlen är inte bara en av de senaste årens starkaste regioner i landet när det gäller nyföretagande. Företagsklimatet förbättras också rejält. Det här framgår av Svenskt Näringsliv årliga mätning av det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner.

Som vi tidigare kunnat berätta här på Nätverket Österlens nyhetssidor sjunker företagens betyg på kommunernas arbete med att förbättra företagsklimatet överlag runt om i landet. Men inte på Österlen. Här blir betygen bättre.

Allra bäst utveckling noteras för Ystad, som ryckt upp 75 placeringar och nu ligger på plats 32 i riksrankningen. Detta sedan kommunen nått det bästa företagsklimatet sedan Svenskt Näringsliv började sina kvalitetsundersökningar i början på 2000-talet.

Tomelilla och Simrishamn har haft bättre betyg och högre rankning något enstaka tidigare år, men båda kommunerna förbättrade sina placeringar 2016. Tomelilla går upp 49 placeringar till plats 118 och Simrishamn 8 placeringar till plats 248 jämfört med i fjol.

Positivt och negativt
Så här kan positiva och negativa faktorer i de tre kommunerna på Österlen sammanfattas:

  Starka ökningar Förbättrings-områden Faktiska faktorer
Ystad

Skolans attityd till företagande

Kommunpolitikens attityd till företagande

Tillgång till kompetens

Vägnät, tåg och flyg

Ökat nyföretagande

Fler entreprenader

Tomelilla

Tjänstemännens attityd till företagande

Kommunpolitikens attityd till företagande

Medias attityder till företagande

Tele- och IT-nät

Ökat nyföretagande
Simrishamn

Allmänhetens attityd till företagande

Minskad konkurrens från kommunen

Tillgång till kompetens

Vägnät, tåg och flyg

Ökat nyföretagande

Företagsklimatet viktigt

Av landets 15 kommuner med över 100 000 invånare är det endast tre som förbättrar sig i årets ranking av det lokala företagsklimatet. Elva kommuner får en lägre placering jämfört med förra året.

- Det är allvarligt att de största kommunerna inte lyckas prestera bättre. Företag i hela Sverige är beroende av ett gott företagsklimat i storstäderna, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

31 000 deltagande företagare
I Svenskt Näringslivs enkätundersökning om företagsklimatet ingår svar från drygt 31 000 företagare från hela Sverige. I Ystad, Tomelilla och Simrishamn deltog nästan 300 företagare.

Bäst företagsklimat i landet har Solna. Kommunen har abonnerat på förstaplatsen de senaste tio åren.

Se hur de ser ut i alla kommuner i landet genom att klicka här.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar