160427-anders_a.jpg

Anders Anderssons deklarationstips i sista minuten

Den 27 maj är ekonomijournalisten Anders Andersson gäst på Nätverkets frukostmöte i Simrishamn. Dessförinnan är det deklarationsdag för många. Här ger han dig tre privatekonomiska råd inför årets deklaration.

1. Månadsspara i aktiefonder med autogiro
Regelbundet sparande är bra därför att du då får pengarna att växa på bästa sätt utan att du märker det. Då sprider du också riskerna. Gör så här:

  • Samla familjen och diskutera hur mycket som kan läggas undan varje månad utan att familjens standard försämras. Det kan handla om att välja lite billigare alternativ när man handlar eller hitta en utgift som känns onödig.
  • Se till så att det beloppet dras från lönekontot – med autogiro så att du inte märker något vid löneutbetalningen. Sätt hälften på en svensk indexfond och hälften på en globalfond.
  • Behåll detta sparande i många år utan att ta ut något. Pengarna växer med ränta på ränta. Vissa månader köper du fondandelar billigt, andra gånger får du betala lite mer. I genomsnitt blir sparandet mycket bättre än om du har pengarna på ett bankkonto
  • Om du sparar 500 kr i månaden i 25 år har du fått ihop 340 000 kronor om vi antar att avkastningen blir 6 procent per år.

    2. Sommarjobba med rekordstort avdrag
    Ungdomar som är skrivna hos föräldrarna, men jobbar på loven på annan ort kan i årets deklaration göra ett större avdrag än vad de förmodligen någonsin kommer att göra senare i livet:

  • Övernattningskostnad på arbetsorten.
  • Hemresa till föräldrarna en gång i veckan.
  • Utgifter för mat och småutgifter med 66 kr per dag.
  • Den som missat att göra detta kan överklaga gamla deklarationer fem år tillbaka i tiden. Det kallas att begära omprövning.

    3. Betala tillbaka uppskjutna skatten
    Detta råd gäller privatpersoner som tidigare sålt villa eller bostadsrätt och fått uppskov med att betala skatt på vinsten. Det lönar sig då att betala den uppskjutna reavinstskatten och redovisa detta på blankett K2. Det är oftast lönsamt även om du lånar till betalningen. Du måste då betala tillbaka minst 20 000 kronor.

    Det beror på att låneräntan nu är rekordlåg. Det kan gå att få bostadslån med bara 1,5 procent ränta. Samtidigt blir det i praktiken 3,25 procent i årlig uppräkning av den uppskjutna skatten efter en bostadsförsäljning. Procentsatsen för uppräkningen har nämligen legat fast sedan reglerna infördes när marknadsräntan var mycket högre.

  • Du som är företagare eller redovisar hos företag får fler tips på Anders Anderssons hemsida.
  • Anders Andersson har just har släppt boken Mitt liv med dina pengar, som innehåller totalt 152 råd. Signerade exemplar av boken kommer att kunna köpas i samband med frukostmötet den 27 maj. Boken finns signerad för beställning här och behållningen skänker han till Läkare utan gränser.

    Källa: Nätverket Österlen/Fredell

    Reportage om medlemmar

    Reportage om medlemmar