Försäljningen av miljöbilar på Österlen

Växande marknad för miljöbilar på Österlen

Bilköparna på Österlen ligger lite efter i jämförelse med landet som helhet när det gäller att välja miljöklassade bilar. Men trenden går mot fler nya miljöbilar även här.

- Det finns helt klart en ökad medvetenhet bland kunderna och efterfrågan på miljöbilar ökar hela tiden, säger Gisela Bengtsson (bilden), marknadsansvarig hos Bil-Bengtsson.

Första kvartalet i år såldes det drygt 86 000 nya bilar i landet, en ökning med 8,5 procent jämfört med motsvarande period förra året. Av nybilsförsäljningen svarade handlarna i Ystad, Simrishamn eller Tomelilla för 556 fordon, vilket var en ökning med 6,1 procent.

Dieselbilar dominerar

Andelen miljöklassade personbilar var 17 procent i hela Sverige mot 13 procent på Österlen. Antalsmässigt är det dieselbilar med låga utsläpp som dominerar.

- Rent allmänt har dieselbilarna ökat i antal de senaste åren, vilket vi både ser på vår försäljning och på försäljningen hos mackarna, säger Gisela Bengtsson.

Första kvartalet i år hade Österlen till och med en något större andel dieslar än riket i övrigt – 55,6 procent av alla nya bilar mot 54,2 i hela riket. 18 procent av de nya dieselbilarna i Ystad, Simrishamn och Tomelilla är miljöklassade mot 19 procent av nytillskotten i landet.

Ökande efterfrågan

Personbilar, som helt eldrivna eller i hybridform kan drivas med el, etanol eller gas, stod för 3,5 procent av nyregistreringarna på Österlen under första kvartalet. På riksnivå var andelen sådana bilar 7,6 procent. Här ser Gisela Bengtsson att en förändring är på väg även i våra trakter.

- Efterfrågan på miljöbilar är mycket större nu än för några år sedan. Några av de stora märken vi säljer erbjuder eldrivna bilar och fler kommer de närmaste åren – både i form av helt eldrivna och som hybrider. Det här är väldigt positivt inte minst för ett företag som vårt, eftersom vi både satsat hårt på miljöcertifiering hos oss själva och miljömedvetande bland våra kunder, säger Gisela Bengtsson.

De nu gällande reglerna för miljöbilar infördes 2013. Det året såldes 189 miljöklassade bilar på Österlen (grafiken i bilden ovan). 2014 var antalet uppe i 272 för att sedan minska något förra året till 270. Av dessa såldes 130 i Ystad, 92 i Simrishamn och 48 i Tomelilla.

Nybilsstatistik för Österlen och hela landet hittar du genom att klicka här.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar