Snabbt steg från affärsidé till eget företag

131106 starta

 


Tre av fem som funderar på att starta eget gör det redan inom ett år. Merparten tar steget direkt från en anställning, endast ett fåtal från arbetslöshet, visar småföretagarundersökning av företagarförbundet Fria Företagare och Visma.

– Blivande småföretagare är modiga och bestämmer sig ganska snabbt. Att så många som 83 procent har lämnat ett fast jobb för att starta eget, visar att det finns starka drivkrafter för nyföretagande i det här landet och det är precis vad vi behöver, säger Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare.

Korta startsträckor
Undersökningen visar att nära sex av tio, 59 procent, funderade i mindre än ett år innan de startade sitt företag. Var fjärde företagare behövde ett till två år för att tänka på saken, medan endast 16 procent behövde längre betänketid.

– Det är nu eller aldrig som gäller för de flesta nyföretagare. Den som inte snabbt går från idé till verklighet gör det oftast inte alls, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som levererar ekonomiprogram och internetlösningar till små och medelstora företag och redovisningsbyråer.

Åtta av tio företagare, 83 procent, valde att gå från en anställning till att starta eget företag. Endast 6 procent var arbetslösa. Knappt hälften, 46 procent, startade företaget vid sidan av en pågående anställning eller tog ett extrajobb under uppstartsfasen.

Fler företag skapar fler jobb
Undersökningen visar också att en av fyra företagare, 23 procent, började anställa direkt och ytterligare 11 procent efter ett år. Endast 35 procent av de tillfrågade saknade anställda efter fem år.

– Småföretagare bidrar till stor samhällsnytta. Om en fjärdedel av de nya företag som startar i år bara anställer en person var innebär det 15.000 nya arbetstillfällen i hela landet, säger Rolf Dahlberg.

– Chansen att få arbeta med sitt intresse, viljan att prova att driva eget företag och möjligheten att testa sin affärsidé var de i särklass viktigaste orsakerna till att de tillfrågade startade eget. Endast 16 procent angav viljan att tjäna mer pengar som mest avgörande.

Om undersökningen
Undersökningen om villkor och attityder bland småföretagare genomfördes via e-post till 5.860 företag. Av dessa svarade 833 på frågorna. Företagarna representerar flertalet branscher, varav de största utgörs av handel, verkstad och industri, bygg, redovisning samt IT och telekom.

Källa: Visma

 





 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar