Svenskarna vill ha ett grönare julbord

131122 julbord


Svensken är inte så bunden till jultraditioner som man kan tro. Varannan kan tänka sig byta ut traditionella rätter på julbordet mot grönare alternativ. Vilka rätter skulle du kunna avvara?

På frågan om man vill ha mer vegetarisk mat på julbordet ställer sig 51 procent positiva till att byta ut några av de traditionella kötträtterna mot grönare alternativ. Prinskorv, lax och Janssons frestelse är de rätter som ligger närmast till hands att bytas ut.

Det är Hälsans Kök som frågat tusentalet svenskar om deras vilja att bryta mattraditioner och funnit att varannan svensk även är beredd att förändra sina övriga konsumtionsmönster till jul.

Vilja att förnya
– Vi ser att det finns en stor vilja bland svenskarna att förnya sina julbordstraditioner genom att introducera gröna rätter som är hälsosammare, bättre för miljön och mer varierade. Men när man väl står i affären och ska handla är det lätt att andra parametrar som exempelvis tradition och brist på kunskap om hur man lagar vegetariskt tar överhanden, säger Hanna Wennerdal, marknadsansvarig Hälsans Kök.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar