Zlatan: Så lyckas du som entreprenör

121228_zlatanDrömmer du om att bli framgångsrik? Skugga Zlatan. Här är stjärnans fem tips på hur du når framgång som entreprenör.

I självbiografin Jag är Zlatan Ibrahimović staplar fotbollsproffset upp sina fantastiska råd:

1. Stå inte i skuggan av dig själv
I samband med ett klubbyte försökte Zlatan hålla en låg profil och passa in så mycket som möjligt i den nya klubben genom att inte sticka ut. Dessutom fick han inte spela i den position han helst ville och som han visste att han fungerade bäst i. Följaktligen blev hans spel sämre och han beskrev situationen som att “Jag stod i skuggan av mig själv”.

Lärdomen här är att fokusera på att göra det du är bäst på. Om du är en lysande säljare så ska du inte behöva sitta och jobba med en massa administration eller rapportskrivningar. Dessutom ska du inte göra våld på dig själv genom att vara på ett sätt som inte är naturligt för dig. Om du är bullrig, högljudd och entusiastisk försök inte lägga band på dig och tona ner din personlighet även om andra kanske skulle störa sig mindre på dig. Var dig själv och gör det du är bra på! Faktum är att du inte ens ska försöka bli bättre på saker du är dålig på, försök bli ännu bättre på det du redan är bra på istället!

2. Manöverutrymme
Zlatan beskriver många matchsituationer där han är hårdbevakad av motståndarnas försvar. I sådana situationer gäller det att skapa sig manöverutrymme annars kan man inte åstadkomma något. Detsamma gäller i entreprenörskapet. Många gånger hamnar man i situationer där manöverutrymmet är begränsat. Det kan handla om likviditet, konkurrens eller begränsad produktionskapacitet. I dessa lägen måste man försöka ompositionera sig så att man får ett utökat manöverutrymme.

3. Lyssna, lyssna inte
Detta är Zlatans egna uttryck för hur han reagerar när han får råd och synpunkter från omgivningen. Han lyssnar till det som sägs men tar bara till sig det som han själv anser gagnar hans typ av spel. Många entreprenörer fungerar på samma sätt. Det finns alltid människor som har synpunkter på vad man gör och hur det skulle kunna göras annorlunda. Duktiga entreprenörer välkomnar såväl råd som kritik men sovrar sedan hårt för att komma fram till det som dom uppfattar är relevant för just dem och den aktuella situationen.

4. Fokus
Redan som liten satt Zlatan och tittade på videoklipp hur hans idoler gjorde olika dribblingar och dragningar. Han studerade varje liten detalj för att sen öva i timtal på samma rörelser. Hela hans liv handlade bara om fotbollen och hur han skulle förbättra sitt spel. Samma fokus och dedikation finns hos alla framgångsrika entreprenörer. När du drar igång ett företag så är det där du ska lägga all din tid och kraft. Försök inte göra en massa olika saker samtidigt. Varje dag ska ditt mål vara att göra företaget bättre och mer framgångsrikt.

5. Omge dig med rätt människor
En av Zlatans framgångsfaktorer var att han fick en manager vid namn Mino. Att han fick just Mino var kanske mer tur än skicklighet men Zlatan insåg att Mino inte var som andra managers han haft. Tillsammans orkestrerade dom några av dom största spelaraffärerna inom fotbollshistorien. Tillika var det ofta Zlatan själv som visste när han inte längre passade in i ett lag utan att det var dags att gå vidare. Framgångsrika entreprenörer förstår vikten av att omge sig med rätt människor som kompetensmässigt kompletterar dem. Om man inte förstår detta eller saknar insikten om vad man behöver hjälp med så kommer man inte att kunna bli framgångsrik i sitt entreprenörskap.

Källa: Disruptive, som är Sveriges ledande blogg om online entreprenörskap och onlinekommunikation med cirka 2 500 läsare i veckan. Disruptive är rankad top50 viktigaste bloggar Sverige av bloggsökmotorn Twingly!



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar