Därför vill man bli företagare

130806_foretagare
Det finns lika många drömmar som det finns skäl till att driva eget företag. Företagande i dag är både en källa till försäljning och ett sätt att leva.

Visste du att sex av tio nya företagare var anställda innan de startade eget? Det blir allt vanligare för anställda att driva eget vid sidan av anställning eller gå från anställning till företagande. Varför väljer så många att driva eget?

Från anställd till företagare
När företagare tillfrågas varför de valde att gå från anställning till att driva eget, anger de enligt Företagarnas rapport "Det nya företagandet" följande skäl:

1. Jag ville göra något mer meningsfullt.

2. Jag kom inte vidare i min karriär på min tidigare arbetsplats.

3. Det fanns inga utmaningar kvar på min tidigare arbetsplats.

4. Det blev för tråkigt på min tidigare arbetsplats.

5. Någon erbjöd mig att vara med och driva företag.

Känslan av meningsfullhet och självförverkligande är alltså en avgörande orsak till att man driver eget. Och många är otåliga med att komma igång med sitt företag. Sex av tio företagare startar utan befintliga kunder och lika många startar utan kapital.

Friheten att driva eget
Friheten att kunna styra över sin egen tid och det man brinner för är en viktig sporre för många företagare. När företagare tillfrågas varför de hellre driver eget än att vara anställda, svarar mer än hälften "att få bestämma över min egen tid".

Enligt Företagarnas rapport "Det nya företagandet" svarar 34 procent "att få jobba med jag vill". 28 procent vill fatta egna beslut och 25 procent vill förverkliga sina idéer. Att driva eget ger friheten att uppfylla sina drömmar och utmana sin kreativitet.



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar