151202-nyforetagande_osterlen_nov.jpg

Förra årets nyföretagande redan passerat på Österlen

November blev en ny stark månad för nyföretagandet på Österlen. Regionen är för närvarande en av de starkaste i landet när det gäller entreprenörskap. Med en månad kvar är förra årets nyregistreringar redan slagna.

I hela landet har nyföretagandet hittills i år ökat med 2,5 procent. På Österlen ligger ökningen under perioden januari till och med november på hela 18 procent, från 271 i fjol till 321 i år.

November blev ett nytt bevis för att entreprenörskapet är starkare på Österlen än i flera andra delar av landet. Under månaden ökade nyföretagandet med 45 procent, medan landet i övrigt fick nöja sig med ett plus på 16 procent. Allt detta enligt siffror från Bolagsverket.

Årets nyföretagarkommun går bra
Ystad – utsedd till Årets nyföretagarkommun i Sverige i början på november – fick 15 nya företag under månaden. Det gav ökning med 36 procent. Simrishamn och Tomelilla fick 8 nya företag vardera. För Simrishamns del innebar det en fördubbling jämfört med november i fjol, medan Tomelilla exakt matchade förra årets notering.

Utnämningen till Årets nyföretagarkommun uppmärksammas för övrigt ännu en gång när Näringslivsenheten i Ystad inviger sina nya lokaler i Rådhuset med frukostmöte och öppet hus måndagen den 7 december.

– Utmärkelsen har redan gett oss mycket positiv uppmärksamhet i flera olika sammanhang. Samtidigt är priset ett bevis för att vi gör ett bra jobb när det gäller entreprenörskap i kommunen, säger Ewa Alwén (bilden) på Näringslivsenheten.

Vi har även ett fantastiskt samarbete med Nyföretagarcentrum, som också finns på Gamla Rådhuset.

Ökning av antalet aktiva företag
Ett bra tecken på att företagandet står starkt på Österlen är att det faktiska antalet verksamma företag också ökar. Den 30 november förra året fanns 6 147 företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla registrerade hos Bolagsverket. Vid samma tidpunkt i år var antalet uppe i 6 274, en ökning med drygt 2 procent.

En viktig faktor när det gäller att hålla företagandet uppe på en jämn nivå är att få företag läggs ner eller rent av går i konkurs. Fram till och med november i år hade 37 företag på Österlen gått i konkurs, vilket bara var ett mer än i fjol, enligt Upplysningscentralens statistik.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell







Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar