Klart med sänkt bolagsskatt

120903_bolagsskatt

Finansminister Anders Borg (M) har länge velat sänka bolagsskatten genom att använda de 6,3 miljarder kronor han hoppas få in på att strama åt för skatteplanering med så kallade räntesnurror. Det skulle räcka till en sänkning till 24,5 procent, men sänkningen blir dock större än så. Källa: DI.

Trots skeptiker i näringslivet står det klart att bolagsskatten sänks i budgeten för 2013. Men för många småföretagare blir snitteffekten bara några hundralappar i månaden.

Regeringspartierna har nu enats om hur stor sänkningen av bolagsskatten blir, rapporterar DI idag. Än vill de inte gå ut med siffran men ledtrådar kan hämtas från den brittiska bolagsskatten som 2014 sänks till 22 procent:

– En viktig drivkraft har varit att Storbritannien sänker bolagsskatten väsentligt, trots landets budgetproblem och att vi i Sverige har bolag som kan lokalisera sig dit, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton till TT.

Den svenska bolagsskatten är idag 26,3 procent.

Men för många småföretagare blir effekten inte särskilt stor. Enligt en analys Företagarna har gjort påverkas 39 procent av småföretagen startade sedan 2006 inte alls. Och snitteffekten för alla i denna grupp blir ett par hundralappar i månaden, rapporterar DI.

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar