Trixigt för småföretagen att förhandla om försäkringar

150605 forsakring

Försäkringar är det område som landets små- och medelstora företag har svårast att förhandla starka villkor inom, visar ny undersökning. Ett tips kan vara att gå ihop och förhandla.

– Mindre företag har relativt liten köpvolym och för leverantörer är det inte lika självklart att se en lönsamhet i den typen av avtal. Men småföretagens inköp står för cirka hälften av näringslivets totala omsättning och därmed är de också viktiga aktörer att rikta sig till, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Stor skillnad inom olika områden
Enligt småföretagarna som svarat på undersökningen är det allra svårast att förhandla fram bra villkor inom området försäkringar, tätt följt av telefoni och frakter. Mindre svårt är det att förhandla priser för trycksaker och kontorsmaterial.

– Det lönar sig ofta att förhandla ihop eftersom större köpvolym ökar förutsättningarna att få bättre villkor. Ett tips är att börja samförhandla de områden som är svårast att få bra villkor på själv, till exempel försäkringar eller telefoni, säger Henrik Salwén.

Kvalitet viktigast när företagare gör inköp
Undersökningen visar också att småföretagen värderar kvalitet och pris som de viktigaste kriterierna när de gör inköp till företaget. 43 respektive 30 procent rangordnar dessa som mest avgörande för vilka inköp som görs. Miljöhänsyn hamnar sist på listan – endast 5 procent av småföretagarna värderar detta högst.

Undersökningen är en del av Vismas Affärsbarometer som besvarades av 850 små och medelstora svenska företag under perioden 2 till 10 mars i år.

Tips till småföretagare: Det kan löna sig att förhandla tillsammans eftersom större köpvolym ökar förutsättningarna att få bättre villkor.


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar