"Den satsning som görs på företagen är småpengar"

150416-smapengar

Regeringens näringslivsoffensiv som presenterades på måndagen får nu kritik från företrädare i näringslivet, skriver Dagens industri.

På måndagen presenterade Stefan Löfven och regeringen nya åtgärder som ska stärka exporten och innovationsklimatet. Totalt satsar regeringen 226 miljoner kronor för 2015 och därefter minst 315 miljoner per år mellan 2016 och 2019.

– Vi måste ge entreprenörer bättre stöd för sina innovationer genom ett bättre klimat. Det måste också finnas en bättre finansieringsmöjlighet för de nya företagen i tidiga skeden och så måste Sverige kunna ta del av en allt större exportmarknad, sa Stefan Löfven till Aftonbladet.

Sågas av entreprenörer
Men satsningen går inte hem hos alla. Flera entreprenörer som Dagens industri pratat med sågar förslagen rejält, till exempel Dan Olofsson, som är ordförande för Danirgruppen.

– Regeringen höjer skatterna med 20 miljarder kronor 2016. Sedan satsar den cirka 1 procent av detta på exportfrämjande åtgärder, vilket rubriceras som en offensiv satsning. Man måste titta på vad som ligger i respektive vågskål och det är nettot som är en satsning, säger han.


Han får medhåll av Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv.

– Satsningarna, vars effekter är högst oklara, är småpengar i jämförelse med den kostnadschock man nu skickar på företagen.

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar