Skatteverket vill veta mer om de anställdas löner

131127 skatteverket


Skatteverket lanserar ett nytt förslag för att komma åt skattefusk på arbetsplatserna. Redovisa arbetsgivaravgifterna på personnummernivå och slipp en del av de kontrolluppgifter vi har idag.

Enligt Skatteverkets förslag vill man skrota det nuvarande systemet där arbetsgivaren redovisar en klumpsumma varje år för hur mycket företaget betalar ut i lön och arbetsgivaravgifter för sina anställda. Myndigheten vill i stället ha uppgifterna på personnummernivå och redovisade varje månad.

– Jag tror man kan hitta en enkel lösning och då vore det här att göra redovisning på personnummernivå istället för en klumpsumma. Det tror jag vore förhållandevis enkelt och då skulle man även kunna skippa en del av de kontrolluppgifter vi har idag och som arbetsgivaren ska lämna. Totalt sett bedömer jag att det till och med skulle vara en förenkling, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket, till TV4 Nyheterna.

Lättare att redovisa med löneprogram
– Om detta går igenom anpassar vi programmet direkt så att det går att ta ut en fil för rapportering. Jag hoppas verkligen att Skatteverket får igenom sitt förslag då jag ser att det kommer att underlätta mycket för företagarna. Idag redovisar man arbetsgivaravgifterna varje månad, så det vore smidigt att få det på personnivå i den redovisningen och slippa kontrolluppgiften som ska redovisas en gång om året, säger Malin Sköld som är produktansvarig för Vismas löneprogram.

Källa: Visma

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar